De schakelaar om

Als zevenjarig jongetje raakte ik betrokken in een auto-ongeval, met als gevolg niet-aangeboren hersenletsel met blijvende zichtbare en onzichtbare problemen zoals die daarbij kunnen optreden. Ik kwam na tien dagen uit coma en ik zag de door schrik en afschuw verkrampte gezichten van mijn ouders. Ik kon die blikken maar op een manier begrijpen: ik was de bron van hun ellende en ik was in gevaar, want zo wilden ze me vast niet meer. Ik was letterlijk doodsbang, bang om uit het nest te worden gestoten, of in elk geval om niet meer echt mee te tellen. Ik reageerde instinctief: ik troostte ze, maakte grapjes, ik was ‘dapper’, was groot. Ik schakelde over op overleven en dat werd mijn leven: mijn problemen waren voor mijn rekening, niet voor mijn ouders, niet voor mijn omgeving. Zo heb ik m’n leven lang geknokt, gebluft, vals gespeeld, geïntimideerd en vaak veel te hard gewerkt om er bij te horen. Wegens succes ging ik te ver, ik overcompenseerde voluit. Ik brak halverwege de veertig af met pijnlijke fysieke klachten en een burn-out en ik moest stoppen met m’n mooie baan. Het moest eenvoudiger, rustiger, minder en ik verloor mooie dingen in het leven. Ik realiseerde me heel goed hoe het was ontstaan, maar het gevoel van ‘moeten’ bleef, dwingend als een absolute overtuiging. Toen weer twintig jaar later die onrust mij begon op te breken en mijn nachtrust er door werd ondermijnd, besloot ik het frontaal aan te pakken en na wat omwegen zocht en vond ik een goede EMDR-behandelaar. Toen ging het snel. Mij werd gevraagd om dat moment van mijn ouders aan mijn bed weer op te roepen en ik voelde weer het medelijden met ze en die pijnlijke angst voor afwijzing, die angst die nooit is weggeweest. Kennelijk door de afleiding veranderde het beeld, het werd grimmig en het was niet meer het medelijden dat ik voelde. Toen ik na de sessie naar huis reed, kwam er een enorme boosheid in me op. Hoe kunnen jullie! Heb je verdriet ergens anders, troost je kind, bied veiligheid.... Ik zei het hardop. Het was een voor mij ongekende opluchting. Ik was een paar dagen emotioneel en erg moe, maar vanaf dat moment was het weg, die lading, de angst. Ik kan ontspannen, loslaten, mezelf laten zijn wie ik ben en vooral: hoe ik ben. Ik voel me niet meer tekortschieten als je wat van me wil en ik er niet toe in staat ben. Vervelend voor je, maar ik doe er niets aan. Wat bijzonder is: beelden en herinneringen ontkleuren, ze worden helder, ik zie mezelf met terugwerkende kracht niet meer als altijd maar de zwakke schakel waardoor zaken soms niet goed gingen. Ik heb m’n stinkende best gedaan en ik ben er klaar mee. Ik ben gereset, die schakelaar is op ‘uit’ gezet, na 56 jaar. Ik doe nu wat ik kan en dat is genoeg. Ik kon dat wel zeggen, maar nooit zo voelen. Nu dus wel. Heerlijk. Je kunt weten wat je mankeert, rationeel. Dat is belangrijk, maar in mijn geval was er een echte ervaring nodig om te kunnen herstellen. Met EMDR en een uitstekende psycholoog kreeg ik die kans.

Bijna burnout

Voor mij was het de eerste keer dat ik in aanraking kwam met een psycholoog. Op aanraden van een vriend, die ook therapie had bij Psychologie Praktijk Nijmegen, kwam ik terecht bij deze praktijk. Mijn psycholoog heeft mij door een donkere periode geleid, waarin ik zonder haar hulp zomaar in een zwaardere burnout had kunnen belanden. Door haar analytische vermogen wist mijn psycholoog mij op de juiste momenten de juiste vragen te stellen, waardoor ik de kracht in mijzelf terugvond om de goede weg weer in te slaan.

Patronen doorbreken

Wegens burnout-klachten kwam ik terecht bij Psychologie Praktijk Nijmegen. Daar leerde ik dat de oorzaak van burnout niet simpelweg lag bij teveel werken, maar juist ook bij al jong aangeleerde gedragspatronen. Door die patronen in kaart te brengen en uit te vinden waarom ik ze me ooit in m'n leven heb aangeleerd en door rollenspellen te doen, heb ik nu meer inzicht in mijn eigen gedrag en gewoontes en de mogelijkheid om die te beïnvloeden en veranderen. Ik reageer nu niet meer automatisch op situaties en voorstellen van anderen (werk en privé) zoals ik altijd gedaan heb, maar overdenk nu eerst hoe ik wil reageren. Dit gaat me nu ook al steeds natuurlijker af. Verder heb ik geleerd signalen van mijn lichaam op te vangen en daar naar te luisteren. De signalen die mijn lichaam mij gaf, had ik al heel lang niet meer opgemerkt, maar door stukje bij beetje in een schema in te vullen hoe ik me voelde in de aanloop naar mijn burnout (maar ook de aanloop naar vermoeidheid in het algemeen), ben ik nu in staat de signalen eerder te herkennen en de nodige momenten rust te nemen.

Balans

Ik heb de therapie ervaren als: Mooi, spannend, soms eng, confronterend en soms emotioneel. Kortom: een mooie avontuurlijke rit op zoek naar mezelf in balans.

Acceptatie

Mijn psycholoog van de Psychologie Praktijk Nijmegen gaf me het advies dagelijks bij te houden waar ik tevreden over was en welke ruimte ik -die dag- voor mezelf had genomen. Met dit dagboek kon ik elke dag reflecteren op datgene wat ik had gedaan en meegemaakt. Het concreet benoemen van successen en leerpunten, hoe klein ook, hielp me bij mijn focus op de positieve kanten van mijn persoonlijkheid. Bovendien konden we hier steeds op terugvallen tijdens onze gesprekken. Deze aanpak heeft echt bijgedragen aan het realiseren van één van mijn persoonlijke doelstellingen van de therapie: accepteren dat ik goed -genoeg- ben zoals ik ben.

Emdr

Op advies van de huisarts heb ik gebruik gemaakt van EMDR therapie. Omdat ik eerst meer wilde weten over de therapie ben ik op internet gaan zoeken en heb daar de nodige informatie gevonden. Zo ben ik ook aan het adres van Psychologie Praktijk Nijmegen gekomen. Een afspraak voor een intakegesprek was snel gemaakt. Mijn rechtvaardigheidsgevoel was behoorlijk aangetast en ik had ontzettend veel moeite om mijn oude situatie los te laten. Ik was volledig geblokkeerd, als mensen vroegen hoe het met me ging barstte ik in tranen uit, ik kon niet meer normaal functioneren. Het intakegesprek met mijn therapeut verliep prettig. Zij legde uit hoe de sessies zouden verlopen en hoelang het ongeveer zou duren. Het gaf mij vertrouwen en ik kon bijna niet wachten op het moment van de eerste sessie. Tijdens de eerste sessie gebeurde er erg veel, er kwamen veel emoties naar boven en ik kreeg meer ruimte in mijn lijf. Het was erg intensief maar het resultaat was verbluffend. Ik stapte met vleugeltjes op de fiets. Wat was ik blij dat er eindelijk verandering in de situatie kwam. Omdat ik wist wat er zou komen zag ik wel op tegen de tweede sessie. Ook deze keer ging het voor mijn gevoel erg diep. Ik bemerkte dat ik op sommige punten de dingen al anders ging ervaren en dat de boel behoorlijk in beweging was. De derde sessie was voor mij het heftigste, het had te maken met het afscheid nemen van de oude situatie. Aan het eind van de sessie kreeg ik huiswerk mee voor de volgende keer. Ik was na de therapie nog een paar dagen behoorlijk emotioneel. Maar daarna kon ik er goed over praten en mijn gevoel daarbij was totaal anders. Nu kon ik ook de dingen doen die nog gedaan moesten worden, wat ik voordat ik met de therapie begon niet kon. Ik was een stuk opgewekter en voelde me vele malen beter in mijn lijf zitten. Tijdens de laatste sessie hebben we alles geëvalueerd en in een ritueel het proces afgesloten. Bij mij is een groot gevoel van opluchting ontstaan, ik ben er dwars doorheen gegaan en kan nu weer verder met mijn leven.

De goede richting

Ik heb mezelf van begin af aan heel erg op mijn gemak gevoeld bij mijn psycholoog; ik ben van mening dat dat het uitgangspunt moet zijn als iemand de stap zet om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Ik heb de gesprekken als heel fijn ervaren. Met name dat ik mijn verhaal en alles wat daarmee samenhangt, eens heb kunnen vertellen aan iemand die ver van mij af staat; die de mensen in mijn omgeving niet kent en dus geen vooroordelen heeft. In het begin had ik niet het idee dat ik door te praten weer in de goede richting zou komen. Maar ik heb tijdens de gesprekken genoeg handvatten gekregen om alles wat er op in mijn leven (en dat van mijn gezin/familie) speelde, goed te kunnen relativeren. Met name door mezelf regelmatig vragen te stellen, kan ik een stuk rust hervinden waar ik voorheen, bij wijze van spreken, in paniek zou raken. Dit is voor mij vooral belangrijk in de relatie naar mijn ouders toe. Dat was dan ook de 'bekende druppel' die voor mij teveel was, maar die ik nu wat beter naast me neer kan leggen dan voorheen. Ook ben ik wat bewuster bezig met mijn reactie naar de kinderen toe. Hoewel ik merk dat dat even een omschakeling van mezelf vergt, gaat het steeds beter, waardoor het contact met mijn kinderen beter verloopt. Ik wil mijn psycholoog dan ook hartelijk danken voor onze gesprekken.

Emdr

Ik vond het in het begin wel wat eng om over mijn situatie te praten, maar gelukkig voelde het goed bij mijn therapeut en ging het praten, voor mijn gevoel, makkelijker. Ik heb een aantal nare ervaringen meegemaakt, waardoor ik met mijn therapeut heb gekozen om EMDR-behandeling te starten. Door de EMDR merkte ik dat er verschillende emoties los kwamen, maar dat die vrij snel zakten en ik me beter ging voelen. De beelden vervaagden. Ik kan niet zeggen dat ze nu helemaal weg zijn, maar ze geven lang niet meer zo`n heftig gevoel en ik kan er rustiger naar kijken. Ik voelde me na enkele weken door de therapie ook wel wat weerbaarder en kan nu wat beter mijn grenzen bewaken en voor mezelf opkomen. De therapie heeft mij in ieder geval goed geholpen.

Waarom een psycholoog

Toen ik mij bij deze praktijk aanmeldde, had ik last van burnout verschijnselen. Ik kon op dat moment niet meer verder met mijn studie en mijn leven zoals ik dat voor ogen had en had hulp nodig bij het overwinnen van mijn klachten. Ik wilde er achterkomen wat ik eigenlijk écht wilde en nodig had en hoe ik daar vervolgens beter naar kon luisteren en handelen. Ik voelde mij bij de intake meteen op mijn gemak. Er werd ruim de tijd genomen voor mijn verhaal en er was oprechte aandacht voor alles wat ik vertelde. Naar de reeks gesprekken die daarna volgden, ging ik altijd met plezier. Soms had ik een duidelijk probleem dat ik wilde bespreken, andere keren kwamen er belangrijke verhalen onverwacht naar boven en leverde dit veel persoonlijke inzichten en een stukje groei op. Telkens ging ik opgelucht en met een fijn gevoel naar huis. Waar ik mij zo prettig bij voelde, is de persoonlijke benadering, waarbij niet alleen naar de symptomen van mijn klacht werd gekeken, maar ook juist naar het achterliggende verhaal en naar mijn jeugd. Ik heb me altijd goed op mijn gemak en erg begrepen gevoeld. Ook de praktische voorbeelden en kleine inlevingsoefeningetjes, vaak gepaard met een stukje humor, maakten het voor mij erg laagdrempelig en een fijne ervaring. Nu ben ik een tijd verder en voel ik mij zo anders dan toen ik mij aanmeldde. Hoe onzeker en verward ik me toen voelde, zoveel zekerder en opgewekter voel ik mij nu. Daar hebben de gesprekken bij deze praktijk erg veel aan bijgedragen. Door deze gesprekken en de fijne benadering ben ik weer gaan voelen wat ik zelf wil en hoe ik in het leven wil staan. Het gaat nu ontzettend goed met mij.

Burnout

Waarom zou ik naar een psycholoog gaan? Ik kan mijzelf toch prima redden? Dat dacht ik jaren lang (en dikwijls nog steeds ;->). Maar de gedachten kwamen zo vaak terug dat het meer moeite ging kosten om mij ertegen te verzetten dan gewoon eens een gesprek aan te gaan. Dat wat een eerste erkenning van het probleem waar ik al jarenlang tegen vocht. Als kind van gescheiden ouders die er over en weer een potje van gemaakt hadden, was ik in de overtuiging geraakt dat ik het allemaal wel alleen moest kunnen redden in mijn leven. Het leven draaide om vechten, opkomen voor jezelf, landje verdedigen en tegelijkertijd iedereen te vriend willen zijn. 120% verlangen van mijzelf en mijn omgeving, al meer dan 30 jaar lang. En het systeem werkt, want ik ben succesvol in mijn werk en najagen van dromen en heb een handvol hele goede vrienden. Alleen had ik nog geen succesvolle relatie en ik lag wel erg vaak wakker 's nachts na te denken hoe het allemaal beter kon. Door middel van gesprekken brachten we de situatie in kaart. Ik schrok bij het lezen van het intake-verslag. Mijn verhaal was schokkender dan ik zelf had durven denken en het las als het script van een slechte B-film. Door middel van EMDR brachten we de meest traumatische gebeurtenissen uit mijn jeugd tot behapbare proporties. Die sessies waren een sensatie. Traumatische gebeurtenissen beleefde ik opnieuw, maar, in plaats van er 's nachts wakker van te liggen, nu bewust en in een veilige omgeving met betrouwbare begeleiding. Het werd mij duidelijk dat wat ik mee had gemaakt niet mijn eigen schuld was. Van hieruit konden we verder bouwen. Nu, een half jaar later Ik las onlangs mijn intake-verslag opnieuw. Het las als het script van een slechte B-film... waar ik voor het eerst erg om kon lachen.

Zingend de winter door

Voor het eerst sinds jaren ben ik zingend de winter doorgekomen. Geen negatieve gevoelens, gedachten of vermoeidheid. De therapie heeft mij sterker gemaakt. Tevens heb ik geleerd om na te denken over mijn gevoelens, te luisteren naar mijn gevoelens en deze gevoelens te benoemen. EMDR therapie is een intense ervaring geweest en dat het zo'n (snel) resultaat geeft vind ik onvoorstelbaar. Verder vond ik mijn therapeut zeer opmerkzaam, een prettig luisterend oor die zich goed kon inleven in mijn situatie en het juiste advies kon geven, wat ik meteen ook ten uitvoer heb gebracht. Dank je wel voor je hulp!

Negatieve gedachten ombuigen

Ik vond het vooral erg fijn om mijn verhaal kwijt te kunnen aan iemand die verder van mij af staat, iemand die onafhankelijk is. Ik heb uit de gesprekken goed geleerd om met negatieve gedachten om te gaan, negatieve gedachten van onzekerheid in meerdere aspecten in mijn leven. Natuurlijk zijn deze negatieve gedachten niet meteen over na de gesprekken, dat kost tijd, maar ik ben blij dat ik heb geleerd hoe ik ze aanzienlijk kan verminderen en/of om kan draaien in positieve gedachten. Daarnaast is het fijn om nu op een rijtje te hebben hoe ik wil zijn, hoe ik niet wil zijn en hoe ik dat kan veranderen en deels al heb veranderd. Ik voel me weer mezelf en mijn onzekerheid belemmert mij niet meer in mijn doen en laten. En ondanks dat er soms nog moeilijke momenten zijn, weet ik daar nu goed mee om te gaan. Daar ben ik er blij om. Bedankt voor de goede hulp, steun en gesprekken.

Door EMDR meer rust

Ik heb 4 sessies EMDR gevolgd en ben erg blij met het behaalde resultaat. Bepaalde lichamleijke klachten zijn aanzienlijk verminderd. Ik kan op mijn traumatische ervaring terugkijken zonder angst/paniek te voelen. Ik ben me er na de sessies van bewust dat de nare ervaringen wat geweest is, is geweest en de nare periode achter me ligt. De verwerking van sommige aspecten zal best nog enige tijd een rol spelen, maar dat niet betekent dat wat is geweest zich ook zal herhalen. Al met al heeft de emdr mij veel rust gegeven.

Positiever in het leven

Ik heb de gesprekken met mijn psycholoog als prettig ervaren. Ze was een rustig persoon met een goed luisterend oor en ik kon mijn verhaal goed bij haar kwijt. Ook heeft ze me goede tips gegeven waar ik veel mee kon doen. EMDR heeft me geholpen om een vervelende traumatische ervaring een plaats te geven in mijn leven. Ik kan zeggen dat ik nu stabiel ben en dat ik weet hoe ik met stressvolle situaties om kan gaan en ben blij dat ik weer positiever in het leven sta. Bedankt voor de fijne begeleiding.

EMDR: een bijzonder antwoord op een bijzondere vraag

Bijzonder. Bijzonder is hét woord dat samenvat hoe ik EMDR ervaren heb. Bijzonder in de positieve zin van het woord. Bijzonder mooi dus. Een ingrijpende en naar mijn ervaring levensbedreigende situatie leidde tot een angst in andere situaties. Angst voor rijden in de bergen. Nooit gehad. Toch "gekregen". Rationeel voor mij totaal onverklaarbaar, maar het gevoel loog er niet om. En hoe! Ik kwam er achter dat het niet vanzelf over zou gaan. En dat alles wat ik er zelf aan probeerde te veranderen ook niet werkte. De stap naar EMDR was gemaakt. Via via kwam ik bij Psychologie Praktijk Nijmegen terecht. Ik besloot het avontuur onvoorbereid en vooral onbevangen aan te gaan. En dat heb ik gedaan. Het was een bijzondere ervaring. Bijzonder, omdat ik iedere sessie ter plekke angst weg voelde vloeien. Bijzonder, omdat emoties de vrije hand kregen. Bijzonder, omdat de veiligheid er was het allemaal gewoon te laten gebeuren. Bijzonder, omdat ik iedere sessie positief verliet. Vermoeiend vond ik het ook: het vergt concentratie en er gebeurde veel met mij. Maar het was mooi. De vierde sessie bleek al de laatste. Met een handvol "hulpbronnen" ga ik verder. Met een mooie reis op grote hoogte in het verschiet. Ladahk: ik kom eraan en ga genieten, met kracht en vertrouwen, zónder angst!

Bevrijd van de natte loden jas

Ik heb op advies van mijn zoon emdr-behandeling ondergaan omdat mijn leven sterk veranderde doordat mijn man 8 jaar geleden in 9 uur tijd 3 hartinfarcten heeft gehad. Ik was aan het overleven met een man die niet meer de man was met wie ik 26 jaar geleden was getrouwd. Na vele psychologische behandelingen, waar ik onvoldoende baat bij had, ben ik uiteindelijk emdr-behandeling gestart. Dit had ik eerder moeten doen! Wat een verademing is dit geweest. Het is niet eng of angstig, er gebeurt wel iets met je, maar je wordt zo goed begeleid door de psycholoog, zodat het een rustige, fijne gebeurtenis is geworden. Tijdens de eerste sessie zag ik in 45 minuten anderhalf jaar van mijn leven voorbij komen. Het was heel wonderlijk en emotioneel. Na de sessie was het alsof ik een natte loden jas heb uitgetrokken en de gebeurtenissen heb verwerkt. Ik voelde me geweldig, licht en opgelucht. Omdat er meerdere ingrijpende ervaringen waren geweest en er emotioneel diep in zat, waren er wel meerdere sessies nodig, maar nu ben ik klaar en voel me een ander mens. Nou ja, een ander mens, eigenlijk ben ik weer de persoon die ik kwijt was en die mijn kinderen en vrienden kwijt waren. Ik heb op een mooie manier afscheid kunnen nemen van mijn echtgenoot van voor de hartinfarcten en nu hebben we een fijn en rustig leven. Emdr is in twee woorden wonderlijk en geweldig. Bedankt voor de fijne begeleiding.

Stapje voor stapje

In de maanden dat ik gesprekken bij de Psychologie Praktijk Nijmegen heb gehad, heb ik veel geleerd. Ik ben er nog niet maar alles op zijn tijd. kleine stapjes zijn ook stapjes!! Ik heb geleerd om te accepteren wie ik ben. Ik weet nu beter mijn grenzen te stellen en eerder naar mijn lichaam te luisteren. Minder perfectionisme en meer genieten. Ik heb nu meer vertrouwen in mezelf en de toekomst ,ook met de weet dat ik nu ik op eigen kracht verder ga en de behandeling heb afgerond, altijd weer bij mijn behandelaar terecht kan als het nodig is. Bedankt voor onze gesprekken.

Zelfacceptatie

Doordat ik er tegen aanliep dat het mij zelf niet goed genoeg lukte om beslissingen te maken die goed waren voor mijzelf, ben ik in therapie gaan kijken welke rollen ik heb en wat daar achter zit. Ik heb veel praktische oefeningen en visualisaties gedaan, wat ik erg fijn heb gevonden. Zo heb ik namelijk vanuit het heden kunnen kijken waardoor ik bepaalde rollen heb ontwikkeld en leerde ik beter grip krijgen op alles wat daar speelde. Hierdoor ben ik minder onzeker, eerlijker naar mijzelf en durf ik beter aan te geven als ik iets niet wil of hulp nodig heb. Verder heeft emdr behandeling ervoor gezorgd dat ik een heftige gebeurtenis uit het verleden beter een plek kon geven en met een rustiger gevoel tegen die situatie aan kan kijken. In het algemeen ben ik mijzelf door de therapie beter gaan accepteren zoals ik ben en dat geeft rust!

Aan de zijlijn

Piekeren, faalangst en slapeloosheid, wie kent deze uitingsvormen op de emotionele achtbaan van het menszijn niet? Toch kan het soms lastig zijn om de oorzaak te achterhalen. Bij de Psychologie Praktijk Nijmegen heb ik inzicht opgedaan in de naam van het beestje dat mij vaak wakker hield in het holst van de nacht. Al tijdens de eerste sessie werd ik aangespoord om mijn hulpvraag duidelijk te stellen. Er werd mij een simpele vraag voorgelegd waar ik vreselijk diep over na moest denken: "Als jij over een tijdje mijn praktijk verlaat, wat wil je dan voor jezelf bereikt hebben"? Door dit eerst helder te krijgen, ontstond er al vrij snel een plan van aanpak waarmee wij aan de slag gingen. De komende paar weken zouden wij gesprekken voeren die erg prettig waren en waar ik onbewust meer van oppikte dan ik zelf in de gaten had. Hierdoor ontstond inzicht in mijn denken en handelen in het dagelijkse leven. Ik ben twee jaar terug verhuisd naar Nijmegen en sindsdien is er een hoop modder in mij naar bovengekomen. Dat is in feite het mooie aan jezelf halen uit je vertrouwde en veilige omgeving en terechtkomen in een nieuwe omgeving. Je kunt dan stevig met jezelf, je gewoonten en hoe je op situaties reageert geconfronteerd worden. Bij mij was dat een hoop verzet tegen dat wat is; de zin van het leven, relaties en werk. Kortom, veel existentiële levensvragen kwamen bij mij naar boven. Door de gesprekken werd ik mij sterk bewust van dit verzet. Ik reageerde op het leven alsof het iets was dat mij overkwam. In de Psychologie Praktijk hadden ze hier een mooie metafoor voor: "Zie het leven als een wedstrijd (spel) dat je speelt. Jij hebt jezelf alleen aan de zijlijn gezet. Je bent wel betrokken bij het spel en je hebt er commentaar op, maar je doet er zelf niet actief aan mee". En dat was precies de gevoelige plek waar bij mij met de vinger op werd gedrukt. Ik ben er inmiddels achter gekomen dat mijn commentaar op het leven en dingen die gebeuren, juist het piekeren, de faalangst en slapeloosheid veroorzaken. Nu oefen ik mij er zelf in om het spel mee te spelen en ben ik mij er steeds meer bewust van hoe mijn reactie op situaties is. Door dan even afstand te nemen van de muppets (de commentaargever) in mijn hoofd en de zaak even rustig te bekijken, blijkt er even later eigenlijk niet zoveel aan de hand te zijn. En door er iets aan de te doen of juist niets, dat is tenslotte ook iets doen, verloopt het leven steeds soepeler.

Vertrouwd, uitdagend en uiterst professioneel

...zijn de eerste drie woorden die mij te binnen schieten als ik terug kijk op de bijeenkomsten. Samen met mijn psycholoog even de puntjes op de i zetten heeft mij enorm geholpen om zelf weer door te kunnen.

Geen angst voor inbrekers/overvallers meer na emdr

Wat ik al direct erg prettig vond, was de vriendelijke, aangename en open sfeer. Ik voelde mij al heel snel op mijn gemak, terwijl ik het toch best moeilijk vond om de stap om naar een psycholoog te gaan te zetten. Doordat ik mij op mijn gemak voelde, vond ik het ook gemakkelijker om te vertellen wat er was gebeurd. EMDR heeft mij geholpen, doordat ik steeds opnieuw terug ging naar het beeld waar ik last van had. Ik heb geleerd om dit beeld te kunnen ervaren als uitsluitend een beeld van een herinnering en kan nu relativeren, zodat ik ervaar dat het beeld bij iets van toen hoorde en dat het nu voorbij is. Ik had het gevoel dat mijn gedachten en gevoelens er altijd mochten zijn en dat ze niet vreemd waren. Dat samen met de rust die ik ervoer tijdens de gesprekken heb ik als erg positief ervaren.

Mindset

Na een jaar vol tegenslagen zat ik er geestelijk erg doorheen. Zelf ben ik niet een persoon die snel naar een "vreemde" toe stapt om hier over te praten. Toch heb ik besloten om toch maar eens mijn verhaal te doen. En na 7 gesprekken kan ik toch zeggen dat me mindset een hele positive draai heeft gekregen. Soms lijken dingen zo simpel maar heb je gewoon een zet in de goede richting nodig. Ik heb hier rustig mijn verhaal kunnen doen en elke week tips gekregen hoe ik beter zou kunnen handelen in het dagelijks leven. Voor mij was het kort maar krachtig en zeker een aanrader als je er zelf ook even niet meer uitkomt. Voor mij was het kort maar krachtig en zeker een aanrader als je er zelf ook even niet meer uitkomt.

Minder streng voor mezelf

Ik was 24 jaar, had net mijn opleiding afgerond en was net gestart met werken, plus een opleiding die ik naast mijn baan volgde. Daarnaast had ik nog een druk sociaal leven om bij te houden, en wilde ik alles graag voor de volle tweehonderd procent doen. Op een onbewaakt moment begon ik mij ontzettend neerslachtig te voelen, maar ik begreep niet waar het vandaan kwam. Het was lastig om te accepteren dat ik er in mijn eentje niet uit zou komen, en om hulp moest vragen. Na enkele gesprekken met mijn psycholoog werd me duidelijk dat ik veel te veel van mezelf vroeg, en de lat een flink stuk omlaag moest leggen om me weer prettiger te gaan voelen. Stapje voor stapje ben ik weer opgeklommen, door de handvatten die ik heb gekregen in de gesprekken. Ik heb in de gesprekken mijn eigen gedachten en overtuigingen blootgelegd en uitgedaagd, waarbij ik erachter kwam hoe ontzettend streng ik voor mezelf was. Dit heeft me ontzettend geholpen om mijn gedrag en gedachtes in positieve zin te veranderen. Ik probeer nu op een meer ontspannen manier om te gaan met alle dingen die ik in het dagelijks leven tegenkom en voel me vele malen beter dan een jaar geleden.

Relativeren

De gesprekken met mijn behandelaar laten je inzien hoe je gedachten werken. Door die gesprekken kan ik dingen in mijn leven beter relativeren en heb ik minder last van angsten. De behandeling heeft daarom een positief effect op mijn leven.

Een mooie toekomst

Maar een paar gesprekken met mijn behandelaar waren nodig om hetgeen waar ik mee zat los te leren laten. Ze heeft me waardevolle inzichten en vertrouwen gegeven om mijn eigen keuzes te maken. Nu kan ik verder. Op naar een mooie toekomst! Dankjewel!

Wat je aandacht geeft groeit

Middels de oplossingsgerichte therapie ben ik me bewuster geworden van mijn innerlijke criticus, kan ik deze meer op een zijspoor zetten en mijn gezonde volwassen ik laten spreken. Ik zal zeker nog hobbels tegen komen, maar ik heb al een stapje in de goede richting gezet. De aanpak en de gesprekken heb ik als zeer prettig ervaren.